Heupartrose, ook wel bekend als slijtage in de heup, kenmerkt zich door het verlies van kraakbeen. Het verlies van kraakbeen gaat langzaam en wordt steeds wat erger. Kraakbeen komt voor in de gewrichten van onder andere de heupen en de knieën en heeft meerdere functies:
- Het vangt de druk in het gewricht op en verdeelt dit over het gehele gewricht
- Het zorgt ervoor dat de botten soepel langs en met elkaar kunnen bewegen
- Het zorgt voor een mate van stabiliteit in het gewricht
In Nederland heeft 24,5 op de 1000 mannen en 42,7 op 1000 vrouwen(!) heup- en/of knieartrose. Waarbij knieartrose vaker voorkomt dan heupartrose. Dit betekent niet dat iedereen met artrose hier ook direct last van heeft: de ernst van de slijtageklachten zegt weinig over de klachten die worden ervaren.
De een heeft veel klachten bij een lichte vorm van artrose, terwijl de ander bij een vergevorderde vorm van artrose weinig klachten heeft. Factoren die hier invloed op hebben zijn onder andere: levensstijl, BMI, spierkracht, leeftijd en mentale fitheid.
De oorzaak van artrose is in de meeste gevallen ouderdom maar kan vervroegd optreden indien u eerdere (ernstige) blessures hebt gehad, zoals een breuk. Wel zijn er verschillende risicofactoren die de kans op artrose laten toenemen. Hieronder vallen onder andere: een hogere leeftijd, vrouwelijk geslacht, hoog BMI, het uitvoeren van zwaar lichamelijk werk en artrose in de familie.