Op het oog lijkt de elleboog een eenvoudig scharniergewricht. De werkelijkheid ligt wat complexer. In de elleboog komen drie botstukken samen die met elkaar drie gewrichten vormen. Hierdoor kan je de elleboog buigen en strekken en de onderarm naar binnen en buiten draaien. De vorm van de botten en de stevige banden aan de zijkanten van het gewricht verzorgen voornamelijk de stabiliteit in het ellebooggewricht. De bekendste spieren die de elleboog buigen en strekken zijn respectievelijk de biceps en de triceps.
Elleboog
Last van uw elleboog?
Oorzaken elleboogklachten
De meest voorkomende aandoening in de elleboog is de tenniselleboog of wel de laterale Epicondylalgie. Deze klacht komt vaak voor bij tennissers waardoor deze benaming is ontstaan. Bij deze aandoening ontstaat er een overbelasting bij de aanhechting van de strekpezen van de pols. Wanneer een tennisser te hard in een racket knijpt, raken de strekspieren overbelast en vermoeid waardoor de kracht afneemt. De reactie bij sommige tennissers is dan dat ze nog harder gaan knijpen in het racket waardoor de overbelasting verder toeneemt.
Soortgelijke mechanismes kunnen ook optreden wanneer iemand veelvuldig achter de computer aan het werk is.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Allereerst kijken wij of alle gewrichten in de arm ten opzichte van elkaar de juiste beweeglijkheid hebben. De nek en het bovenste deel van de rug betrekken wij ook bij dit onderzoek, omdat de beweeglijkheid van de wervelkolom van invloed kan zijn op die van de schouder. Wij onderzoeken alle factoren die tot de overbelasting hebben kunnen leiden en wij zoeken uit hoe wij dit kunnen verbeteren. Met manuele technieken zorgen wij dat knijpen minder pijnlijk aanvoelt.
Onderstaande behandelvormen kunnen u helpen
- Fysiotherapie
- Pijneducatie
- Manuele therapie
- Oefentherapie
- Medische trainingstherapie
- Zelfmanagement