Gewrichtsslijtage (artrose) zorgt voor een verandering van kwaliteit van het kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen en dat schokken goed opgevangen kunnen worden. Er verandert daarnaast het vloeistof in een gewricht. Artrose komt het vaakst voor in de handen, knieën, heupen, schouders en de nek. Door middel van fysiotherapie kunnen de klachten worden verminderd zodat er geen hinder meer is in het dagelijks leven.
Artrose
Wat is artrose?
Oorzaken van artrose
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Wat een grote rol speelt bij de ontwikkeling van artrose, is uw leeftijd. Wanneer u vijftig jaar of ouder bent neemt de kans op artrose toe. Daarnaast kunt u een erfelijke aanleg hebben voor artrose: wanneer iemand in uw familie dit heeft, is de kans aanwezig dat u ook artrose kan krijgen. Wanneer er sprake is van genetische aanleg is het mogelijk dat u al op jonge leeftijd artrose in de gewrichten krijgt.
Ook van invloed op de ontwikkeling van artrose:
- Overgewicht;
- Gewrichtsontstekingen;
- Gewrichtsaandoeningen;
- Beenlengteverschil;
- Te flexibele gewrichtsbanden en spieren (laxiteit);
- Geslacht: uit onderzoek is gebleken dat vrouwen vaker last hebben van artrose;
- Blessure: wanneer u in het verleden een (ernstige) blessure heeft gehad, kan dit de kans op artrose vergroten;
- Beroep: wanneer u dagelijks zwaar lichamelijk werk verricht, zal dit de gewrichten ernstig belasten;
- Intensief sporten waarbij uw gewrichten zwaar belast worden, denk hierbij aan bal-, vecht- of krachtsporten.
Symptomen van artrose
Doordat de botten bij tekort aan bescherming van het kraakbeen tegen elkaar schuren, ontstaan er vervormingen en puntige aangroeiingen. Dit maakt bewegen lastig en pijnlijk. In beweging blijven klinkt dan niet zo prettig, maar met de juiste begeleiding kan de pijn juist afnemen. Bij te weinig beweging kunnen de klachten en symptomen toenemen. Wanneer u na een periode van rust meer gaat bewegen, kan dit moeilijk zijn en pijn veroorzaken. Ochtendstijfheid is dan ook een belangrijk symptoom van artrose en komt veelvuldig voor onder artrosepatiënten. Daarnaast kunt u last krijgen van crepitaties. Dit houdt in dat u krakende geluiden hoort bij het bewegen, bijvoorbeeld in uw knieën. Tot slot kunt u last krijgen van botaangroei of een veranderende lichaamshouding. Dit komt vooral voor in een vergevorderd stadium van artrose. De stand en de vorm van uw botten kan veranderen. Hierdoor kan ook uw lichaamshouding veranderen. Dit heeft als gevolg dat uw gewrichten, spieren en pezen anders belast zullen worden.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Ondanks het feit dat onze fysiotherapeuten uw artrose niet kunnen genezen, kunnen wij u door middel van oefeningen verschillende technieken aanleren. Deze oefeningen kunnen u helpen in het dagelijks leven. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oefentherapie een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de pijn en versoepelen van de gewrichten bij artrosepatiënten. Tevens kunnen onze fysiotherapeuten u helpen met het versterken van uw spieren en het verbeteren van uw spiercoördinatie. Hierdoor zullen uw gewrichten meer ondersteuning krijgen en minder worden belast.
Fysiotherapie Lansingerland is expert op het gebied van fysiotherapie bij artrose. Dankzij onze ruime ervaring en kennis kunnen wij u voorzien van de juiste adviezen en effectieve behandelingen. Bent u op zoek naar een kundige fysiotherapie bij artrose? Neem vrijblijvend contact met ons op!