artrose en andere reumatische aandoeningen zijn aandoeningen die zorgen voor pijn in de gewrichten. Beide aandoeningen hebben impact op jouw dagelijks leven en het maken van (voor het oog) simpele bewegingen. Daarom worden ze ook vaak met elkaar verward. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze aandoeningen? We leggen het uitgebreid voor je uit.
De overeenkomsten tussen artrose en andere reumatische aandoeningen
Om de verschillen tussen de aandoeningen uit te leggen, is het handig om te weten wat artrose en andere reumatische aandoeningen zijn en wat ze met elkaar gemeen hebben. De meest bekende reumatische aandoeningen zijn: reuma, artritis en poly-artrose. De klachten van artrose en andere reumatische aandoeningen lijken veel op elkaar: pijnlijke gewrichten, stijfheid en/of zwelling in de gewrichten. Door deze overeenkomsten worden ze vaak met elkaar verward.
De verschillen tussen artrose en andere reumatische aandoeningen
Artrose:
Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten beschadigd. Dit kan komen door overbelasting of onjuiste belasting. Kraakbeen herstelt niet of nauwelijks. Dit kan ertoe leiden dat het kraakbeen zo ver afneemt dat dit voor pijnklachten zorgt in de gewrichten. Kraakbeen zit juist in de gewrichten om bewegingen soepel en pijnloos te laten verlopen. Naast pijn, zijn ook zwelling en stijfheid voorkomende klachten.
Reuma:
Reuma wordt veroorzaakt door een ontsteking in het gewricht. Deze ontsteking kan er voor zorgen dat kraakbeen afneemt en dan ontstaat er dus artrose. Dit verklaart dus ook waarom reuma en artrose zo met elkaar worden verward.
Artritis:
Naast reuma zijn er ook nog andere reumatische aandoeningen. Artritis is daar één van. Artritis is een auto-immuunziekte. Bij artritis zit er een ontsteking in het gewrichtskapsel. Dit veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten. Door deze klachten wordt artritis vaak verward met artrose, maar het is zeker niet hetzelfde.
Poly-artrose
Poly-artrose staat voor artrose dat zich in verschillende plekken in het lichaam bevindt. Deze vorm van artrose kan ontstaan door de bekende vorm van artrose, maar ook door een auto-immuunziekte. Deze auto-immuunziekte valt de gezonde kraakbeencellen aan, waardoor deze dus afneemt.
Bewegen met artrose of reumatische aandoeningen
Deze aandoeningen zorgen voor vervelende pijnklachten in de gewrichten. Hierdoor is het erg verleidelijk om niet te bewegen. Dit is echter niet bevorderlijk voor de beweeglijkheid die u nog heeft. Onder begeleiding van onze fysiotherapeuten brengen wij u weer in beweging op een verantwoorde manier. Wij kijken naar uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Bent u benieuwd hoe zo’n begeleidingstraject er uit ziet?
Neem dan contact met ons op via het contactformulier, door te bellen naar 085 – 750 30 00 of een e-mail te sturen naar info@fysiolansingerland.nl.